Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Υγιές μωρό..και αν όχι, τι γίνεται;


Πόσο άσχημη είναι η είδηση ,ότι το μωρό γεννήθηκε άρρωστο ή ανάπηρο; όλα τα όνειρα και τα σχέδια από την μια στιγμή στην άλλη νιώθετε να γκρεμίζονται και δεν έχουν πια σημασία .Πόσο σημαντική είναι σε μια τέτοια στιγμή να είναι παρών και ο σύντροφος; Τι γίνεται τώρα στη συνέχεια; Δεν χρειάζεται ειδικά αυτό το παιδί απεριόριστη φροντίδα;

Και όμως είναι δύσκολο να αποδεχθεί κάνει αυτήν την πραγματικότητα ,να προσαρμοστεί αμέσως και να κάνει νέα σχέδια για μια διαφορετική ζωή .Στην αρχή είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα της θλίψης ,της απογοήτευσης ,έκπληξης μέχρι και επιθετικότητας. Γιατί να τύχει αυτό σε εμάς. Αυτή η ερώτηση θα σας βασανίζει συνέχεια .Παραδεχθείτε αυτά τα συναισθήματα .Μην προσπαθείτε να τα «καταπίνετε»  όλα και μην αφήσετε αρνητικά αισθήματα να σας πλημμυρίσουν. Μόνο όταν αφήσετε να εκδηλωθούν η θλίψη και η απογοήτευση ,θα έχετε την δύναμη να καταλάβετε αυτή την κατάσταση .Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και μην περιμένετε να συνηθίσετε αμέσως.

Αν το παιδί σας δεν γεννήθηκε υγιές .πηγαίνετε όσον το δυνατόν πιο γρήγορα σε ομάδα αυτοβοήθειας ομοιοπαθών γονέων ,για να βρείτε υποστήριξη και συμβουλές ,να μην μείνετε μόνοι με το πρόβλημα σας και για να περνάει η ζωή με το παιδί θετικά ,αν και διαφορετικά από αυτήν που περιμένατε. Αν την αντιμετωπίσετε τη κατάσταση θετικά και σωστά αυτό το παιδί θα μπορέσει να σας δώσει πολλές χαρές.

Σύντομα στο "Μαμά και Σύζυγος" θα αναρτηθούν νέα άρθρα σχετικά με την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων που αφορούν το παιδί.
 
«Μαμά και Σύζυγος»
Διάβασε περισσότερα...

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ME ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ..


Η πολλή δύναμη που απαιτήθηκε κατά την διάρκεια της γέννας ,είναι ακόμα αντιληπτή. Μπορεί να τρέμουν οι μυς σας, χωρίς να μπορείτε να κάνετε κάτι γι αυτό .Και όμως η ανάμνηση των πόνων ξεθωριάζει ,αυτό το μικρό πλάσμα που γεννήθηκε μόλις τώρα απαιτεί όλη την προσοχή σας –απερίγραπτα αβοήθητο βρίσκεται εκεί, αν και είναι έτοιμος ένας μικρός άνθρωπος .

Οι φθορές του τοκετού έχουν αφήσει ίχνη .Οι έντονες συσπάσεις της μήτρας δημιούργησαν κούραση και φθορά .Όλο και πιο στενό γινόταν το τούνελ που οδηγούσε στο φως. Το κεφαλάκι του παιδιού έπρεπε να προσαρμοστεί στην στενή δίοδο. Όταν υπήρχαν σύντομα διαλείμματα ξεκούρασης ,το μωρό έπρεπε να περιμένει την μητέρα του ,να πάρει έντονες αναπνοές  και να χαλαρώσει .Η θέληση της παρά τους πόνους και την τεράστια σπατάλη δυνάμεων ,να συνοδεύσει το μωρό νοητά ,να το βοηθήσει ,έδωσαν στο μικρό πλάσμα σιγουριά .

Μην αφήσετε τα πρώτα λεπτά να περάσουν ανεκμετάλλευτα –αυτός ο χρόνος ανήκει σε εσάς και το παιδί σας ,αν δεν υπάρχει ανάγκη να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση .Δώστε στο μωρό σας τη δυνατότητα να βρει την ισορροπία μετά από αυτή την περιπέτεια .Μέσα στην μήτρα ένιωθε συνεχώς περιορισμό και εμπόδια πάνω στα οποία χτυπούσε ,που όμως του πρόσφεραν τη σιγουριά. Ήταν ζεστά ,οι θόρυβοι έφταναν ξεθωριασμένοι λόγω του αμνιακού υγρού. Τώρα ξαφνικά δεν υπάρχουν πια σύνορα και εμπόδια ,είναι όλα φωτεινά, οι φωνές είναι πολύ πιο δυνατές από ότι οι μέχρι τώρα θόρυβοι και ο πρώτος αέρας που μπαίνει μέσα στους πνεύμονες και τους αναπτύσσει ,όλα αυτά είναι επώδυνα  και το αποβάλλει όλο αυτό το μωρό μέσω του κλάματος.

Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά και αφήστε το να ξεκουραστεί στην κοιλιά της μητέρας του .Πρέπει να προσαρμοστεί στην νέα κατάσταση ,να νιώσει την ζεστασιά του δέρματος ,να πάρει την μυρωδιάς σας και να ακούσει την φωνή σας ,που του είναι ήδη γνωστή .Ακουμπήστε τα χέρια σας με στοργή γύρω από το παιδί σας και αφήστε το μερικά λεπτά να μείνει επάνω στο σώμα σας, καλωσορίστε το σε αυτόν τον κόσμο. 

Αυτό το πλάσμα ,το οποίο περιμένατε όλους αυτούς τους μήνες και είχε κινήσει την περιέργεια πώς να είναι άραγε ,γεμάτες χαρά και όνειρα για τον καιρό μετά τον τοκετό ,με το οποίο μιλούσατε και το οποίο χαϊδεύατε νάτο τώρα είναι εδώ !Αυτό το αβοήθητο παιδί ,για το οποίο θέλετε να αναλάβετε την ευθύνη χρειάζεται την αγάπη σας και όλη σας την φροντίδα ,για να μπορέσει να αναπτυχθεί θετικά.

Με ησυχία βρίσκεται τώρα το παιδί σας επάνω στο σώμα σας ,κοιτάζει με μεγάλα μάτια τον κόσμο ,νιώθει την στοργή  που το περιβάλλει ,την αγάπη ,με την οποία έγινε αποδεκτό σε αυτόν τον κόσμο.
ΣΠΙΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
Διάβασε περισσότερα...
 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon