Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

ΚΟΛΙΚΟΙ...Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

Μήπως το καθ όλα υγιές μωράκι σας κλαίει για ώρες χωρίς προφανή λόγο, ενώ εσείς, εξουθενωμένη πλέον, δεν ξέρετε τι να κάνετε για να το καθησυχάσετε; Κάντε υπομονή και μην ανησυχείτε. Γιατί... κολικοί είναι και θα περάσουν!

Της Φαίης Ευθυμίου με τη συνεργασία της παιδιάτρου-νεογνολόγου Χαράς Τζιουβάρα.
Πού οφείλονται οι κολικοί

Οι κωλικοί ταλαιπωρούν 1 στα 5 μωράκια και εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τη γέννηση ενώ υποχωρούν λίγο μετά τους 3 μήνες. Όταν ένα μωράκι ταλαιπωρείται από κολικούς κλαίει ακατάπαυστα, γίνεται ιδιότροπο και προσπαθεί να φέρει τα πόδια του κοντά στην κοιλιά, προφανώς για να ανακουφιστεί. Ο πόνος παρουσιάζεται συνήθως κατά τη διάρκεια του φαγητού και μετά από αυτό και, παρότι δεν έχει διερευνηθεί πλήρως, ίσως να οφείλεται μεταξύ άλλων και σε φυσαλίδες αερίων που έχουν παγιδευτεί στα εντεράκια του, δεδομένου μάλιστα ότι παρουσιάζονται συχνότερα στα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό από ό,τι σε εκείνα που θηλάζουν.

Πώς να τους αντιμετωπίσετε

Τα ακριβή αίτια των βρεφικών κολικών δεν είναι γνωστά, γι αυτό και δεν υπάρχει ούτε θεραπεία ούτε "μαγικό" φάρμακο. Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές ίσως σας βοηθήσουν να περιορίσετε την εμφάνιση των κολικών και να ανακουφίσετε το μωράκι σας.
  • Προσέξετε, όταν το βρέφος θηλάζει, το στόμα του να εφαρμόζει καλά στη θηλή του στήθους ώστε να καταπίνει όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα αέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα μωράκια που χρησιμοποιούν μπιμπερό, του οποίου η τρύπα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη προκειμένου να περιοριστεί ο αέρας.
  • Αν το μωράκι σας είναι λαίμαργο, να διακόπτετε πιο συχνά τη σίτιση για να του δώσετε την ευκαιρία να ρευτεί. Επίσης, στο τέλος της σίτισης φροντίστε να αφήνετε μια ελάχιστη ποσότητα γάλακτος στο μπιμπερό, αποφεύγοντας να του δίνετε τον αφρό του γάλακτος που απομένει.
  • Αν θηλάζετε, η διατροφή σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των κολικών. Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγετε τα πολλά γαλακτοκομικά, τα φρέσκα πράσινα λαχανικά (προτιμήστε τα βραστά), τα όσπρια, τον καφέ, το τσάι και τα αεριούχα ποτά.
  • Ένα ζεστό μπάνιο, ζεστά επιθέματα και ελαφρές κυκλικές κινήσεις στην περιοχή της κοιλίτσας θα βοηθήσουν το μωράκι σας να χαλαρώσει.
  • Βεβαιωθείτε επίσης ότι το μωράκι σας έχει κάνει αρκετές κενώσεις, γιατί πιθανώς μια δυσκοιλιότητα να επιδεινώσει τους κολικούς του.
  • Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν το ανακουφίζει, δώστε του λίγο χλιαρό χαμομήλι και συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν.
  • Τέλος, να θυμάστε ότι η μητρική αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο. Δείξτε ψυχραιμία και υπομονή και κάντε το μωράκι σας να νιώσει ηρεμία, ασφάλεια και θαλπωρή.
Τip.
Να θυμάστε πως ένα βρέφος που κλαίει έντονα και παρατεταμένα δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχει κολικούς. Ιδιαίτερα αν το κλάμα συνοδεύεται από ανορεξία, εμετούς, πυρετό ή οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς, τότε πρέπει αμέσως να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Διάβασε περισσότερα...

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ

Πολλές γυναίκες έχουν αποβάλει.  Πόσο συνηθισμένο φαινόμενο είναι;

Η αποβολή (μερικές φορές αποκαλούμενη και ως "αυτόματη αποβολή") είναι η απώλεια του μωρού στις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Δυστυχώς είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Αν και είναι δύσκολο να δοθεί ένας ακριβής αριθμός, περίπου 15 στις 100 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή. Συχνά μια γυναίκα αποβάλει  προτού καν διαπιστώσει ότι είναι έγκυος. Πιθανόν, τα τρία τέταρτα των γονιμοποιημένων ωαρίων χάνονται στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Περίπου οι 98 στις 100 γυναίκες που αποβάλουν, το παθαίνουν στις  πρώτες 13 εβδομάδες ενώ σπάνια μια γυναίκα αποβάλει αργότερα.

Πώς θα καταλάβω ότι κινδυνεύω;
Ακόμη και οι υγιής, νέες γυναίκες, χωρίς κανένα γνωστό παράγοντα κινδύνου μπορούν να αποβάλουν.   Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να αποβάλετε εάν:
1. καπνίζετε, 
2. πίνετε  περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, και
3. πίνετε  πολλά αλκοολούχα ποτά.
 
Επίσης διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο αποβολής εάν:
1. έχετε ήδη αποβάλει περισσότερες από μια φόρα
2. έχετε ινομυώματα (μη-καρκινωματώδεις όγκους στο στρώμα των μυών της μήτρας) ή μια ανώμαλα διαμορφωμένη μήτρα
3. έχετε ερυθηματώδη λύκο
4. έχετε διαβήτη, ασθένεια νεφρών ή ασθένεια θυρεοειδή (αν αυτές οι ασθένειες ελέγχονται από τους γιατρούς σας, ο κίνδυνος αποβολής είναι πολύ χαμηλότερος)
5. έχετε κάποια μόλυνση στην αρχή της εγκυμοσύνης σας όπως ερυθρά, λιστέρια ή χλαμύδια.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε προς το τέλος της δεκαετίας του 1990 έδειξε ότι η λήψη της ουσίας ιμπουπροφένης ή ασπιρίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Καμία σύνδεση δεν βρέθηκε μεταξύ της λήψης παρακεταμόλης και της αποβολής. Εντούτοις, μια επίσημη αναθεώρηση αυτής της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευθούν με ιδιαίτερη προσοχή" και ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα. Επομένως «δε φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό η λήψη ασπιρίνης στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης να οδηγεί σε αποβολές. Παρ’όλα αυτά οι περισσότεροι γυναικολόγοι θα συνιστούσαν να αποφύγετε τη χρήση της και να προτιμήσετε λύσεις σαν την παρακεταμόλη όταν χρειάζεστε κάποιο αντιπυρετικό ή παυσίπονο» λέει ο Δημήτρης Δόβας, μαιευτήρας – γυναικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ηλικία επίσης παίζει σημαντικό ρόλο. Το ποσοστό αποβολών αυξάνεται αισθητά μετά την ηλικία των 30 και ακόμη περισσότερο μετά την ηλικία  των 35. Οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιθανότερο να συλλάβουν μωρά με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και σε αυτές τις εγκυμοσύνες η αποβολή είναι πιθανότερη.

Τι προκαλεί την αποβολή;
Οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν το λόγο για τις περισσότερες αποβολές που συμβαίνουν στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης αλλά φαίνεται ότι ένα έμβρυο που έχει οποιεσδήποτε ανωμαλίες τείνει να αποβληθεί. Τουλάχιστον οι μισές από όλες τις αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι αποτέλεσμα χρωμοσωμικών ανωμαλιών που αποτρέπουν στο μωρό να αναπτυχθεί  φυσιολογικά. Οι αποβολές που σημειώνονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης (μετά από τις 20 εβδομάδες) μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας μόλυνσης ή μια ανωμαλίας της μήτρας ή του πλακούντα ή ενός τράχηλου με ανεπάρκεια, ο οποίος δεν είναι αρκετά ισχυρός να κρατήσει τη μήτρα ερμητικά κλειστή έως ότου το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί.
 
Δυστυχώς, δύο από τα τεστ – αμνιοπαρακέντηση και η βιοψία χοριακών λαχνών – τα οποία χρησιμοποιούνται  για να ανιχνεύσουν χρωμοσωμικές και άλλες ανωμαλίες στα μωρά, μπορούν επίσης να προκαλέσουν και αποβολή. Η αμνιοπαρακέντηση, που συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ της 15ης και 18ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, καταλήγει σε αποβολή στις μία από τις 100, με μια στις 200 γυναίκες. Η βιοψία χοριακών λαχνών, η οποία συνήθως πραγματοποιείται μεταξύ 11ης και 13ης  εβδομάδας της κύησης, μπορεί να προκαλέσει αποβολή σε 1 στις 100 γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτή.

Πως ξέρω ότι έχω αποβάλλει;
Τα προφανέστερα σημάδια είναι οι πόνοι περιόδου και η σχετικά μεγάλη αιμορραγία από τον κόλπο, που μπορεί να περιλαμβάνει θρόμβους αίματος. Εντούτοις, μπορεί να αποβάλλετε  χωρίς καν να το καταλάβετε, ιδιαίτερα νωρίς στην εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες μπερδεύουν μια αποβολή με μια περίοδο που καθυστέρησε να έρθει.


Αν διαπιστωθεί αποβολή ποια είναι η αντιμετώπιση?
Μιλάμε για παλίνδρομο κύηση οταν η εγκυμοσύνη σταματήσει να εξελίσσεται αλλά ο σάκκος της κύησης είναι ακόμα μέσα στη μήτρα. Σε αυτή την περίπτωση θα κρίνει ο γιατρός σας αν μπορούμε να περιμένουμε λίγες μέρες μέχρι η γυναίκα να αποβάλλει αυτόματα, δηλαδή μέχρι η μήτρα να διώξει με τις συσπάσεις της τον σάκκο ή αν είναι καλύτερα να υποβληθεί σε διαστολή του τραχήλου και κένωση της μήτρας με αναρρόφηση, μια τεχνική που αφήνει ουσιαστικά ανέπαφη τη μήτρα και δεν περιορίζει τις πιθανότητες για μελλοντική εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση που η γυναίκα παρουσιάσει αίμα αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει αποβάλει είτε μερικώς είτε τελείως, δηλαδή να έχει αποβληθεί ένα τμήμα του σάκκου ή ολόκληρος. Αν η αποβολή είναι τελεία, πράγμα που διαπιστώνεται με το υπερηχογράφημα, δε χρειάζεται να γίνει τίποτε άλλο, αν ειναι μερική πάλι θα κρίνει ο γιατρός αν μπορούμε να περιμένουμε λίγες μέρες μέχρι να γινει αυτόματη κένωση της μήτρας, ή αν είναι καλύτερα να υποβληθεί η γυναίκα σε κένωση της μήτρας με αναρρόφηση.

Ποιές εξετάσεις γίνονται για να βρεθεί η αιτία της αποβολής?
Αν είναι η πρώτη αποβολή, συνήθως ο γιατρός καθησυχάζει τη γυναίκα, εξηγώντας της ότι είναι ενα πολυ συχνό φαινόμενο, ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της, θα μείνει γρήγορα πάλι έγκυος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι δε θα πάνε όλα καλά στην επόμενη εγκυμοσύνη. Αν αποβάλλει 2 ή 3 φορές τότε ο γιατρός θα ζητησει να κάνει ένα λεπτομερη έλεγχο που περιλαμβάνει κυρίως υπερηχογράφημα, καλλιέργειες κολπικού υγρού και εξετάσεις αίματος απο τις οποίες θα διαπιστώσει αν τυχον η αποβολές οφείλονται σε προβλήματα της πήξης του αίματος, σε αυτοάνοσα νοσήματα, σε ενδοκρινολογικά νοσήματα ή άλλα.

Μερικές αποβολές ανακαλύπτονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας στον γυναικολόγο σας, όταν ο γυναικολόγος δεν μπορεί να βρει τον χτύπο της καρδιάς του μωρού. Κάποιες έγκυες δεν καταλαβαίνουν καν ότι έχουν αποβάλλει, ιδιαιτέρως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έως ότου επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους για την εξέταση ρουτίνας την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν ενδεικτικά προειδοποιητικά σημάδια, εκτός ίσως από ένα ασαφές συναίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά.
Διάβασε περισσότερα...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΜΟΥ?

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για τις οποίες ένα υγιές βρέφος μικρότερο του ενός έτους ξυπνά πολύ συχνά κατά την διάρκεια της νύχτας, είναι:

Πείνα Ένα βρέφος που δεν έχει φάει αρκετά στην διάρκεια της ημέρας δυσκολεύεται να χαλαρώσει, και συνηθίζει να ξυπνά τη νύχτα επειδή πεινάει.

Δεν θηλάζει αρκετά σε κάθε τάισμα Στις πρώτες μέρες, το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται τουλάχιστον 25 λεπτά θηλασμού από κάθε μαστό.  Αν οι περίοδοι θηλασμού μειωθούν αμέσως όταν αρχίσει να τρώει στερεά τροφή, θα αρχίσει να ξυπνά τη νύχτα επειδή έχει ανάγκη από γάλα.

Κοιμάται πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας Το μωρό σας χαλαρώνει και ετοιμάζεται για ύπνο μόνο όταν είναι κουρασμένο και έτοιμο να κοιμηθεί.

Δεν κοιμάται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας Και η κούραση μπορεί να αποτελέσει αιτία αντίστασης του βρέφους στον ύπνο.

Υπερβολικά ερεθίσματα Το βρέφος χρειάζεται μια προκαταρκτική περίοδο ηρεμίας και χαλάρωσης προτού είναι έτοιμο για ύπνο.

Αντανακλαστικά Το αντανακλαστικό Μοro παρουσιάζεται πολύ έντονα στα βρέφη και αποτελεί ένα από τους λόγους που τα κάνει να ξυπνήσουν αρκετές φορές τη νύχτα από ακούσιες μυϊκές συσπάσεις και τινάγματα. Για να το αποφύγετε, φασκιώσετε το μωρό με ένα ελαφρύ και ελαστικό βαμβακερό σεντόνι ή τυλίξτε το καλά στα σκεπάσματα.

Κρύο Τα μεγαλύτερα βρέφη ξεσκεπάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας με συνέπεια να κρυώνουν ή να πιάνουν τα πόδια τους ανάμεσα στα κάγκελα της κούνιας. Μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις με τη χρήση ενός υπνόσακου για μωρά.

Λάθος συνειρμοί Εάν το μωρό σας έχει συνηθίσει να τρώει, να το κουνάτε ή να έχει πιπίλα για να κοιμηθεί, θα χρειάζεται αυτά τα βοηθήματα για να ξανακοιμηθεί, κάθε φορά που θα ξυπνάει μέσα στη νύχτα.

Εξωτερικές ενοχλήσεις  Αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα του παιδικού δωματίου ή ένα φωτάκι αναμμένο, αυξάνετε τις πιθανότητες να ξυπνήσει το μωρό σας αρκετές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας.

 
Πηγή: Gina Ford’s Top Tips for Contented Babies and Toddlers
Διάβασε περισσότερα...

ΥΠΝΕ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

Το μωρό σας κοιμάται πολύ λίγο: θέλετε να το κάνετε να κοιμάται περισσότερο και να κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας! Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε μια ταλαιπωρημένη μητέρα μέσα στο πλήθος μιας και την προδίδουν τα άυπνα, γεμάτο μαύρους κύκλους μάτια της και το ταλαιπωρημένο της βλέμμα! Αν όλα αυτά σας φαίνονται οικεία, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να βρείτε μια λύση, ειδικά εάν είστε μητέρα ενός μωρού μεγαλύτερου των 6 μηνών, που μπορεί να κοιμάται τουλάχιστον 10-12 ώρες την νύχτα. Διαβάστε την κατάλληλη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσετε και ποιες είναι οι επιλογές σας……..

‘Δεν αντέχω να αφήνω το μωρό μου να κλαίει’
Βήμα 1: Να προσέχετε τα σημάδια που σας δίνει το μωρό σας όταν νυστάζει, όπως όταν χασμουριέται, όταν έχουν κοκκινίσει τα ματιά του και τα τρίβει.
Βήμα 2: Να βάζετε το μωρό σας στη κούνια του όταν είναι μισοκοιμισμένο.
Βήμα 3: Εάν κλαίει, πάρτε το στην αγκαλιά σας και καθησυχάστε το νανουρίζοντας το μέχρι να σταματήσει να κλαίει, και μετά βάλτε το πάλι στην κούνια του.
Βήμα 4: Συνεχίσετε να το παίρνετε αγκαλιά εάν είναι ακόμη ανήσυχο και επαναλάβετε αυτή την τακτική έως ότου ηρεμήσει. Στο τέλος θα συνειδητοποιήσει ότι παρόλο που είστε εκεί για να το καθησυχάσετε,  όταν ηρεμήσει θα το αφήσετε πάλι, και έτσι θα μάθει να κοιμάται μόνο του στη πορεία. Επίσης θα συνδέσει το νανούρισμα με τον ύπνο, και έτσι σε περίπτωση που ξυπνήσει ακούγοντας και μόνο τον ήχο του νανουρίσματος θα ηρεμεί αμέσως.
Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε το μωρό σας να κοιμάται μόνο του. Μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο, εκτός και αν είσαστε αποφασισμένη να το κοιμίζετε όταν είναι πραγματικά κουρασμένο.

‘Θα αντέξω το κλάμα του’
Βήμα 1: Να βάλετε το μωρό σας στη κούνια του όταν είναι ακόμα ξύπνιο, φιλήστε το καληνύχτα και βγείτε από το δωμάτιο.
Βήμα 2: Εάν κλαίει, περιμένετε πέντε λεπτά πριν μπείτε στο δωμάτιο. Μείνετε για μερικά λεπτά μαζί του για να το καθησυχάσετε, φιλήστε το ξανά για καληνύχτα και βγείτε από το δωμάτιο.
Βήμα 3: Εάν κλαίει ακόμη, μπείτε πάλι μέσα στο δωμάτιο και επαναλάβετε τη διαδικασία. Αυτή τη φόρα όμως, περιμένετε δέκα λεπτά πριν μπείτε στο δωμάτιο και αυξήστε τον χρόνο μεταξύ των επισκέψεων σε δύο λεπτά κάθε φορά μέχρι να κοιμηθεί.
Είναι πιθανότατα η πιο γρήγορη μέθοδος να μάθετε το μωρό σας να κοιμάται μόνο του.
Αυτή η σύντομη και σκληρή μέθοδος χρειάζεται πολύ δυνατή θέληση και ατσάλινα νεύρα, επειδή ακούτε το μωρό σας να κλαίει και κάθε ένστικτό σας, σας λέει να πάτε κοντά του.  Αν και αυτή η μέθοδος φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική σε πολλούς γονείς, πολλοί παιδίατροι υποστηρίζουν ότι το να το αφήνετε να κλαίει για πολύ ώρα μπορεί να είναι επιβλαβές συναισθηματικά και ψυχολογικά για το μωρό σας.

‘Το μωρό μου κοιμάται, αλλά πολύ λίγες ώρες’
Το πρόβλημα είναι ότι δεν κοιμάται τόσες ώρες όσο εσείς. Κοιμάται όσες ώρες χρειάζεται και μέχρι να πεινάσει. Μην σκεφτείτε καν να το μάθετε να κοιμάται μόνο του μέχρι τον 6ο  μήνα, ακριβώς επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να κοιμηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθώς περάσει τον 4ο μήνα, θα αρχίσει να κοιμάται περισσότερες ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας και λιγότερες την ημέρα. Είναι ακόμη πολύ μικρό όμως για να του μάθετε να κοιμάται μόνο του, ωστόσο μπορείτε να αρχίσετε να του μαθαίνετε καλές συνήθειες ύπνου.
Βήμα 1: Πριν το βάλετε να κοιμηθεί καθιερώστε μια ρουτίνα όπως το βραδινό μπάνιο, το μασάζ, να το ταΐζετε ή να του λέτε ένα παραμύθι.
Βήμα 2: Να το βάζετε πάντοτε στη κούνια του πριν κοιμηθεί, πρέπει να συνδυάσει την κούνια με τον ύπνο.
Βήμα 3: Να το ταΐζετε πάντοτε ήσυχα το βράδυ. Χαμηλώστε τον φωτισμό του δωματίου, μην παίζετε παιχνίδια και αλλάξτε του μόνο την πάνα.

‘Θέλω να ξέρει ότι είμαι κοντά του’  Βήμα 1: Βάλετε το μωρό σας στη κούνια του όταν είναι ακόμα ξύπνιο και βγείτε έξω. Μείνετε για μερικά λεπτά έξω από το δωμάτιο του για να σιγουρευτείτε ότι έχει ηρεμήσει αμέσως.
Βήμα 2: Εάν δεν ηρεμεί, μπείτε πάλι μέσα στο δωμάτιο και ξαπλώστε δίπλα του (μην πανικοβάλλεστε: δεν θα το μάθετε να κοιμάται με αυτό τον τρόπο). Όταν αρχίσει να κλαίει, βάλτε το χέρι σας στον ωμό του και χαϊδέψτε το απαλά, χρησιμοποιώντας το άλλο χέρι για να χαϊδεύετε απαλά το κεφαλάκι του, ψιθυρίζοντας του ότι ‘Είναι ώρα για ύπνο’. Εάν σταματήσει να κλαίει, σταματήστε και εσείς να χαϊδεύετε το κεφαλάκι του καθώς το θέμα είναι να ηρεμήσει και να κοιμηθεί και όχι να συνηθίσει στα μητρικά χάδια.
Βήμα 3: Εάν, μετά από δυο λεπτά δεν έχει κοιμηθεί, περιμένετε τέσσερα λεπτά έξω από το δωμάτιο. Εάν δεν αποκοιμηθεί μπείτε μέσα και επαναλάβετε τη διαδικασία, αυτή τη φόρα όμως για τέσσερα λεπτά μόνο.
Βήμα 4: Αυξήστε την ώρα που του προσφέρετε φροντίδα και θαλπωρή και αφήνοντας το να αποκοιμηθεί για δυο λεπτά κάθε φόρα. Όταν αποκοιμηθεί, σιγουρευτείτε ότι είναι ανάσκελα στο κρεβατάκι του. Μην το αφήνετε να κοιμάται στο πλάι, γιατί υπάρχει κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου. Αν δεν αποκοιμηθεί μέσα σε μια ώρα, δώστε του να φάει και κρατήστε το αγκαλιά μέχρι να κοιμηθεί.
Είναι η μέση λύση!  Θα σας πάρει πολύ καιρό, πολλά απογεύματα και εβδομάδες να μάθετε το μωρό σας να κοιμάται μόνο του.

‘Θα το κάνω με τον δικό μου τρόπο’
Όπως και να το κάνουμε, κάποια στιγμή θα μάθουν να κοιμούνται τελικά μόνα τους! Τα μωρά δεν γεννιούνται με την αίσθηση της ανεξαρτησίας. Δεν παύουν να πεινάνε ή να μην ξυπνούν επειδή είναι 2 το πρωί και εσείς κοιμόσαστε. Δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς εσάς, και δεν μπορούν να περάσουν 10-12 βραδιά χωρίς τη θαλπωρή του γονιού.
Οι γιατροί λένε ότι το μωρό σας χρειάζεται συνεχόμενο ύπνο για να αναπτυχθεί κατάλληλα. Όμως το μωρό σας πρέπει να ξυπνάει για να φάει και αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει καθόλου την ανάπτυξη του. Άλλοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος έκφρασης των αναγκών τους είναι το κλάμα και εάν δεν πάτε κοντά τους, τα μωρά αισθάνονται εγκαταλελειμμένα.  Εάν απολαμβάνετε την επαφή με το μωρό σας, το να το κουνάτε για να κοιμηθεί δεν αποτελεί παράγοντα άγχους, και σας δίνει ευτυχία να το βλέπετε να κοιμάται ήρεμα δίπλα σας, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε! Δεν σημαίνει ότι κακομαθαίνετε το μωρό σας και το βοηθάτε να αποκτήσει κακές συνήθειες ύπνου: απλά του δίνετε την σιγουριά ότι όποτε σας χρειαστεί, θα είστε δίπλα του… δεν είναι αυτή η χαρά και υποχρέωση του γονιού εξάλλου;

Πηγή: Περιοδικό Parenting
Διάβασε περισσότερα...
 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon