Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΩΡΟ:ΝΑΙ Η ΟΧΙ;


ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΩΡΟ:ΝΑΙ Η ΟΧΙ;
Πολύ συχνά οι γονείς ανησυχούν για το τι είναι καλό και τι όχι για το μωράκι τους. Μια από τις πολλές ανησυχίες των  γονιών είναι και η χρήση του κλιματιστικού (air condition) , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι περισσότεροι γονείς φοβούνται μήπως το μωράκι τους κρυώσει και αποφεύγουν τη χρήση του κλιματιστικού αγνοώντας τον κίνδυνο που μπορεί να  προκαλέσει η ζέστη στα μωρά…
Η ζέστη είναι πολύ επικίνδυνη κυρίως σε μωρά κάτω τον έξι μηνών όπου δεν έχουν αποκτήσει ακόμη θερμοστάτη στον οργανισμό τους όπως έχουμε εμείς οι μεγάλοι με αποτέλεσμα να μην μπορεί το σώμα τους να ελέγξει την αύξηση της θερμοκρασίας και να υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας. Η αναφορά που έγινε σε βρέφη κάτω των έξι μηνών δεν σημαίνει πως τα μωρά πάνω από έξι μηνών δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με τη ζέστη απλά τα βρέφη έως έξι μηνών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας λόγω της μη ανάπτυξης θερμοστάτη στον οργανισμό τους.
Επομένως η χρήση κλιματιστικού δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο φαντάζεστε για το μωρό σας, αρκεί να φροντίζετε να το χρησιμοποιείτε με το σωστό τρόπο!

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του κλιματιστικού;
Το μωρό μπορεί να είναι στον ίδιο χώρο όπου λειτουργεί κλιματιστικό και μάλιστα μπορεί να υπάρχει κλιματιστικό ακόμα και στο δωμάτιο που αυτό κοιμάται. Αρκεί να θυμάστε:
1. Πριν μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό, χρειάζεται να έχει γίνει καλή συντήρηση.
2. Αν η συσκευή είναι παλιάς τεχνολογίας, θα ήταν σκόπιμο να επενδύσετε σ' ένα καινούργιο κλιματιστικό με καλύτερες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας.
3. Όταν γίνεται η αλλαγή φίλτρων από τον ειδικό, φροντίστε να ενημερωθείτε για τους τύπους τους και την προστασία που εξασφαλίζουν προτιμώντας τα φίλτρα υψηλής απόδοσης.
4. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε να μην ζεσταίνεστε αλλά ούτε να κρυώνετε. Λάβετε υπόψη ότι μόλις δροσίσει μέσα στο σπίτι ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε το κλιματιστικό.
5. Φροντίστε ο αέρας από το κλιματιστικό να μην «χτυπά» το μωρό, ιδιαίτερα όταν κοιμάται, αλλά και μέσα στο αυτοκίνητο, που ο χώρος είναι περιορισμένος.
6. Να κλείνετε το κλιματιστικό σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ανοίγετε τα παράθυρο, ώστε να γίνεται συχνή ανανέωση του αέρα ή αφήστε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.
7. Να τινάζετε και να πλένετε τακτικά τα υφάσματα επιπλώσεων που κατακρατούν σκόνη, όπως ριχτάρια, κουρτίνες, καλύμματα, να ξεσκονίζετε τις ηλεκτρονικές συσκευές -γιατί κι αυτές έλκουν σκόνη- και να καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες του σπιτιού.
8. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει στους χώρους που εισέρχεται το μωρό. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να είναι δύο φορές πιο αυστηρό, όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, γιατί ο καπνός κάθεται πάνω στα υφάσματα επιπλώσεων.
9. Σε ότι αφορά τα ρούχα, ο κανόνας είναι ότι το μωρό χρειάζεται να είναι λίγο πιο ζεστά ντυμένο απ’ ότι εσείς. Αν ο μπαμπάς δεν φορά μπλούζα, ένα μπλουζάκι και μία πάνα αρκούν για το μωρό. Αν όμως χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, καλό είναι το μωράκι να είναι ντυμένο με ελαφριά βαμβακερά ρουχαλάκια.
10. Αν θέλετε να αφήστε το κλιματιστικό όλο το βράδυ αναμμένο στο χώρο που κοιμάται το μωρό, αφήστε λίγο ανοιχτό το παράθυρο και σκεπάστε το μωρό με ένα σεντονάκι.


Γνωρίστε τους κινδύνους και προνοήστε!
Ο πιο σοβαρός κίνδυνος σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σωστή συντήρηση του κλιματιστικού είναι η λεγόμενη «νόσος των λεγεωνάριων». Προέρχεται είναι ένα μικρόβιο που αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας από τα λιμνάζοντα νερά στο κλιματιστικό και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, τοξική εγκεφαλοπάθεια, μυαλγίες ακόμα και θάνατο. Αν και προσβάλλει ενήλικες, μπορεί να προσβάλει σε μικρό ποσοστό και βρέφη. Κίνδυνος για μυϊκό σπασμό (κράμπα) ή ραιβόκρανο μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση που ο ψυχρός αέρας «χτυπά» απευθείας το μωρό. Τέλος, αν ο αέρας δεν ανανεώνεται τακτικά, η ατμόσφαιρα ξηραίνεται και είναι πιθανό το μωρό να εκδηλώσει συμπτώματα δύσπνοιας ή απόφραξης.


Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή;
Σ' όλες τις περιπτώσεις που ακολουθούν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικό. Όμως, προτιμήστε η συσκευή να μην είναι στο δωμάτιο που έχετε το μωρό, εκτός αν η ζέστη είναι πολύ έντονη και άρα πιο επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε ο αέρας να ανανεώνεται συχνά. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για:
1. Πρόωρα μωρά
2. Μωρά 8-10 μηνών στα οποία έχει διαγνωστεί άσθμα, πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια
3. Μωρά που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα


Πως θα καταλάβετε ότι το μωρό σας ζεσταίνεται;
Ελέγχετε τακτικά αν είναι ιδρωμένο, παρατηρήστε αν γκρινιάζει ή είναι ανήσυχο και νευρικό, αν είναι αναψοκοκκινισμένο ή έχει βγάλει κάποιο εξάνθημα. Όλα αυτά μπορεί ν’ αποτελούν σημάδια ότι το μωρό ζεσταίνεται, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσετε άμεσα να το δροσίσετε δίνοντάς του υγρά και ελαφρώνοντας το ρουχισμό του ή ανάβοντας το κλιματιστικό, το οποίο κάθε άλλο παρά απαγορευτικό είναι στην περίπτωση αυτή.
ΠΑΝΑΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Διάβασε περισσότερα...

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Επιλόχεια κατάθλιψη.. βοηθήσετε τον εαυτό σας


Επιλόχεια κατάθλιψη.. βοηθήσετε τον εαυτό σας

Η λοχεία είναι μια συναισθηματική περίοδος έντονα φορτισμένη με ποικίλα συναισθήματα και άγχη.Τις πρώτες δύο εβδομάδες από τον τοκετό, μπορεί να παρατηρηθεί σε αρκετές νέες μητέρες, μια παροδική συναισθηματική δυσφορία, κορυφώνεται 3-5 ημέρες μετά τη γέννα και εξαφανίζεται σε 2 εβδομάδες. Η κατάσταση αυτή είναι αναμενόμενη και δεν θεωρείται απαραίτητα ασθένεια. Σε μερικές μητέρες ωστόσο, είναι η απαρχή της επερχόμενης επιλόχειας κατάθλιψης.

 Στην εμφάνιση της κατάθλιψης συντελούν:Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης καθώς αυξάνονται πολύ δύο ορμόνες, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδή αδένα κ.τ.λ

Τι ακριβώς είναι η επιλόχειος κατάθλιψη;

Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι μια απλή αλλαγή στην διάθεση της νέας μητέρας, αλλά μια ασθένεια που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση. Για την ίασή της χρειάζεται ψυχοθεραπεία, σύστημα υποστήριξης από τον οικογενειακό και κοινωνικό κύκλο της νέας μητέρας ή και φαρμακοθεραπεία με αντικαταθλιπτικά.Είναι μια συχνή πάθηση με βαρύ αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια,στην μητέρα και φυσικά στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού Σχεδόν το 70 με 85% όλων των νέων μαμάδων θα πάθουν «συναισθηματική δυσφορία», μια ήπια αλλαγή διάθεσης που ξεκινά στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα, και το 10% επιλόχεια κατάθλιψη, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

 Επιλόχεια κατάθλιψη-Συμπτώματα
 Μια σειρά συμπτωμάτων όπως τα παρακάτω, που διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες και εμφανίζονται έως και 6 μήνες μετά τον τοκετό, βάζουν τη διάγνωση:

  •   Συχνά κλάματα και συναισθηματικές μεταπτώσεις.
  •  Έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες
  • Προβλήματα στον ύπνο.
  • Απουσία ενδιαφέροντος για το νεογνό
  •  Μείωση ή απώλεια της όρεξης, και άρα και του βάρους.
  • Αισθήματα μειωμένης αυτοπεποίθησης,ικανότητας, αναξιότητας &ενοχής.
  • Δυσκολία λήψης αποφάσεων.
  •  Μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ.
  • Αισθήματα απόρριψης.
  •  Άγχος (ανησυχία ή και εκνευρισμός, θυμός).
  • Σωματικά συμπτώματα άγχους, όπως συχνοί πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, μούδιασμα ή ζαλάδα.
  • Αυτοκαταστροφικές σκέψεις, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.
  •  Σκέψεις πρόκλησης βλάβης στο μωρό ή τα άλλα παιδιά της. Η μητέρα μπορεί να ανησυχεί για την υγεία του μωρού και την μελλοντική ανάπτυξή του. Μπορεί να κάνει αρνητικές σκέψεις σχετικά με το μωρό και να φοβάται ότι μπορεί να του προκαλέσει βλάβη.
  • Σκέψεις ότι το μωρό της μπορεί να είναι κακό.
  • Ψευδαισθήσεις: Η μητέρα μπορεί να ακούει ήχους, φωνές ή να βλέπει πρόσωπα ή πράγματα που δεν υπάρχουν. (Δρ Λίζα Βάρβογλη, 2008)
Ο ρόλος του περίγυρου

Η υποστήριξη και η κατανόηση των ανθρώπων του κοντινού περιβάλλοντος και ειδικά του συντρόφου είναι τεράστιας σημασίας ώστε η νέα μαμά να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη φάση της επιλόχειας κατάθλιψης ομαλά και σε μικρό χρόνο.
Ο σύντροφος, οι γονείς, οι συγγενείς, τα αδέρφια, οι φίλοι της λεχώνας πρέπει να είναι σε επαγρύπνιση το επίμαχο διάστημα για να αντιληφθούν την ύπαρξη του προβλήματος που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εντοπισθεί από την ίδια τη λεχώνα- και να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού.
Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας!

1.    Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με ανθρώπους που εμπιστεύεστε!
2.    Αναζητήστε βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού, τη φροντίδα του μωρού και τις άλλες δουλειές που πρέπει να γίνουν.

3.    Αξιοποιείστε τον ελεύθερο χρόνο που θα δημιουργήσετε με αυτό τον τρόπο για να ξεκουραστείτε.
4.    Αφιερώσετε 15-20 λεπτά σε κάτι που σας ευχαριστεί και συμβάλλει στο να νιώσετε καλά.
5.    Κρατήστε ημερολόγιο με τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Μην ξεχνάτε να σημειώνετε και κάτι όμορφο που συνέβη ή που κάνατε κάθε μέρα, όσο μικρό κι αν είναι.Έτσι θα βλέπετε ακόμα και τις μικρές αλλαγές κάθε μέρα και θα κάνετε τη σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, θα αισθανθείτε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο των πραγμάτων και θα νιώσετε καλύτερα.

Να είστε ειλικρινής με το πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε, να γνωρίζετε και να σέβεστε τις δυνάμεις σας και να μην ξεχνάτε να ζητάτε βοήθεια!!

Επιμέλεια:Σπίνου Θεοδώρα
Διάβασε περισσότερα...
 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon