Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΜΟΥ ΑΠΟ 9 ΕΩΣ 12 ΜΗΝΩΝ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και οδεύει προς τα πρώτα του γενέθλια, μαθαίνει πολλά καινούργια πράματα που θέτουν τις βάσεις για τη μετάβασή του από τη βρεφική ηλικία στη νηπιακή. Σε αυτό το διάστημα, τα περισσότερα μωράκια αρθρώνουν τις πρώτες τους λεξούλες και αρκετά κάνουν τα πρώτα τους βήματα! Επίσης είναι πολύ περίεργα για το τι συμβαίνει γύρω τους και αρχίζουν να κατηγοριοποιούν στο μικρό τους μυαλουδάκι γεγονότα, ανθρώπους και αντικείμενα. Για παράδειγμα όταν του λέτε ότι θα πάτε για ψώνια, το μωρό σας δημιουργεί μια εικόνα στο μυαλό του με το supermarket και εσάς μέσα σε αυτό να ψωνίζει. 

Γενικά, το μωρό σας από 9 έως 12 μηνών:

Κάθεται, στέκεται και περπατάει. Στους 9 μήνες της ζωής του μπορεί όχι μόνο να κάθεται χωρίς υποστήριξη αλλά ακόμη και να σηκώνεται όρθιο υποβασταζόμενο από έπιπλα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου, του περπατήματος, αφού πρώτα μάθει να στέκεται από μόνο του. Η ικανότητα να περπατάει υποβασταζόμενο από έπιπλο ή να περπατάει με τη βοήθειά σας τελειοποιούνται μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Βεβαία υπάρχει και η περίπτωση κάποια παιδάκια να περπατήσουν πρόωρα, πριν κλείσουν τον πρώτο τους χρόνο. Το μωρό συνήθως περπατάει από τον 10ο έως τον 16ο μήνα.

Έρπει και μπουσουλάει. Το μωρό μέχρι την ηλικία των 9 μηνών, μπορεί να στηρίζει το σώμα του στα δύο του χέρια και να έρπει ή ακόμη να στηρίζεται στα χέρια και στα γόνατα του και να μπουσουλάει με άνεση μέχρι την ηλικία των 10 μηνών. Μπορεί όμως κάποιο μωρό να μη μπουσουλίσει καθόλου και να περάσει κατευθείαν στο στάδιο του περπατήματος. Οπότε μη σας παραξενέψει εάν το μωρό σας δε μπουσουλίσει. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. 

Αρθρώνει τις πρώτες του λεξούλες. 9 μηνών συνήθως μιμείται ήχους και τα παιχνίδια με τη γλώσσα. Λέει συλλαβές και τις ενώνει μεταξύ τους π.χ. μα-μα, ντα-ντα. Επίσης, επαναλαμβάνει ήχους ή συλλαβές που άκουσε και κατανοεί πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να εκφράσει. Μέχρι να κλείσει το πρώτο του χρόνο θα μπορεί να πει 2-3 λέξεις και θα λέει «μαμά» και «μπαμπά» αντιλαμβανόμενο ότι απευθύνεται στη μαμά του και στον μπαμπά του. 

Πιάνει αντικείμενα με τον δείκτη και τον αντίχειρα. Πιάνει με το δείκτη και τον αντίχειρα ένα μικροσκοπικό αντικείμενο και το σηκώνει. Στην ηλικία των 9 μηνών θα είναι λίγο αδέξιο στις κινήσεις του, καθώς όμως πλησιάζει τον πρώτο του χρόνο θα είναι πιο προσεχτικό και θα αποκτήσει περισσότερη άνεση στις κινήσεις του. 

Βελτιώνει τις επικοινωνιακές του ικανότητες. Το παιδί καταλαβαίνει περισσότερα και αντιδρά σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Με άλλα λόγια, αντιδρά όταν του παίρνουν ένα παιχνίδι μέσα από τα χέρια του, έρχεται να σας βρει όταν το φωνάζετε από άλλο δωμάτιο, αντιδρά όταν λέτε «όχι», δείχνει με το δάχτυλο που θέλει να πάει και ψάχνει και βρίσκει αντικείμενα που του ζητάτε. Επίσης, δίνει απλόχερα αγκαλιές, χαιρετάει τους γύρω του και χτυπάει παλαμάκια. 

Αποκτά ιδιαίτερες προτιμήσεις. Ξεχωρίζει τους ξένους από τους γνωστούς και δε νοιώθει βολικά με τους ξένους. Μπορεί να αποφεύγει ακόμη και τους γνωστούς, αναζητώντας ένα μόνο άτομο, εκείνο που το φροντίζει περισσότερο. Επίσης, επεξεργάζεται ένα παιχνίδι ή ένα αντικείμενο προτού το βάλει στο στόμα του.

Συνήθεις αντιδράσεις του μωρού από 9 έως 12 ετών
Το μωράκι σας σε αυτό το διάστημα αρχίζει να έχει έντονη κινητική δραστηριότητα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε διπλοτσεκάρει από άποψη ασφάλειας, όλους τους χώρους του σπιτιού. Βάλτε προστατευτικά σε γωνίες επίπλων και πρίζες και απομακρύνεται επικίνδυνα και εύθραυστα αντικείμενα όπως τασάκια, κηροπήγια κ.λ.π. από το πεδίο του. Επίσης φροντίστε έτσι ώστε τα αντικείμενα όπως καρέκλες και τραπέζια στα οποία θα στηριχτεί για να σηκωθεί δεν είναι σπασμένα ή ασταθή. Προσπαθήστε να κρατήσετε μακριά από το μωρό σας μικροαντικείμενα και μικρά εξαρτήματα παιχνιδιών διότι είναι πιθανόν να τα βάλει στο στόμα του. Τέλος, το μωρό σας σε αυτήν την ηλικία εξακολουθεί να τρώει στερεά τροφή σε πολύ μικρά κομματάκια. Σιγουρευτείτε ότι πρώτα έχετε κόψει την τροφή σε πολύ μικρά κομματάκια προς αποφυγήν πνιγμού.

Τι πρέπει να προσέχετε

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που το μωρό σας:
  • Δεν αναζητεί αντικείμενα με τα οποία προ ολίγου ασχολούνταν και τα οποία απομάκρυνε ο γονιός από το οπτικό του πεδίο, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.
  • Δε δείχνει με το δάχτυλό του αντικείμενα μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.
  • Δεν επεξεργάζεται εικόνες μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.
  • Δε μπουσουλάει ή δεν προσπαθεί να σταθεί όρθιο μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.
  • Δε βγάζει κραυγές και δε μιμείται ήχους.
  • Δε φαίνεται να αναγνωρίζει απλές λέξεις όπως "μαμά" και "μπάλα".
  • Δεν ακολουθεί απλές οδηγίες από εσάς.
Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr, με τη συνεργασία της Όλγας ΦαφούλαΠαιδίατρο - Παιδοενδοκρινολόγο
Διάβασε περισσότερα...

ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΜΟΥ ΑΠΟ 6 ΕΩΣ 9 ΜΗΝΩΝ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Αυτήν την περίοδο συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στην κινητική και διανοητική ανάπτυξη του μωρού σας. Σε αυτό το διάστημα θα μάθει να κάθεται, να στέκεται και πιθανότατα να μπουσουλάει. Επίσης, θα καταλάβετε από τις ενέργειές του ότι αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του και ότι αρχίζει να σκέφτεται. Αρχίζει πλέον να αλληλεπιδρά μαζί σας σε ένα άλλο, πιο διαδραστικό επίπεδο. Απολαύστε το!

Γενικά, το μωρό σας από 6 έως 9 μηνών:

Κάθεται χωρίς βοήθεια. Κατά μέσο όρο, μέχρι 7 μηνών μπορεί να κάθεται στηρίζοντας παράλληλα τα δυό του χέρια στη καρέκλα. Μέχρι 8 μηνών κάθεται μόνο του χωρίς βοήθεια και μέχρι 9 μηνών μπορεί να κάθεται χωρίς βοήθεια για περισσότερη ώρα.

Αρχίζει να στέκεται. Τα περισσότερα μωρά μεταξύ 6 και 9 μηνών αρχίζουν να αποκτούν δύναμη στα πόδια και στα χέρια τους και μέχρι 9 μηνών μπορεί να προσπαθούν να σταθούν όρθια ενώ στηρίζονται από ένα έπιπλο. Επίσης, στηρίζει στα πόδια του το βάρος του σώματος του όταν το κρατάτε όρθιο.

Κάποια αρχίζουν να μπουσουλάνε. Λέμε “κάποια” μωράκια γιατί ενώ μέχρι την ηλικία των 9 μηνών τα μωρά μπορούν να ανασηκώνονται με τη βοήθεια των χεριών τους και να έρπουν ή να στηρίζονται στα χέρια και τα γόνατά τους και να μπουσουλάνε, μπορεί κάποιο μωρό να μη μπουσουλίσει καθόλου και να περάσει κατευθείαν στο στάδιο του περπατήματος. Οπότε μη σας παραξενέψει εάν το μωρό σας δε μπουσουλίσει. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. 

Βγάζει κραυγές και ποικιλία ήχων. Τα περισσότερα μωρά σε αυτήν την ηλικία αρχίζουν να εκφράζονται και με άλλους τρόπους πέραν του κλάματος. Ως μέσο έκφρασης της περισσότερες φορές χρησιμοποιούν το γέλιο. Επίσης, θα παρατηρήσετε να δοκιμάζει τη φωνή του και να εκφράζει τη διάθεσή του με τη γλώσσα του σώματος: φωνάζει, γελάει, σκυθρωπιάζει, κουνάει νευρικά πόδια και χέρια. Αρχίζει να αναγνωρίζει τα αισθήματά του και να αντιλαμβάνεται ότι έχει διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεχωρίζει πότε πεινάει και πότε αισθάνεται μόνο του και να το εκφράζει με τέτοιο τρόπο που να σας βοηθάει να καταλάβετε τι ακριβώς θέλει.

Αποκτά καλύτερο έλεγχο των κινήσεών του. Τα μωρά, σε αυτήν την ηλικία, αρχίζουν να μιμούνται ότι βλέπουν και συνειδητά απλώνουν τα χέρια τους για να πιάσουν κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται μακριά τους. Επίσης, μεταφέρουν αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο.

Μπορεί να βιώνει για πρώτη φορά το άγχος προς τα ξένα πρόσωπα και το άγχος του αποχωρισμού. Αρχίζει να αναγνωρίζει τα κοντινά του πρόσωπα και αποκτά ευαισθησία στους ξένους. Επίσης, αρχίζει να διαμαρτύρεται όταν δε βλέπει τη μαμά του και είναι ντροπαλό με άτομα που δεν γνωρίζει. Κάποια μωρά βέβαια μπορεί να μην αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο σε αυτό το στάδιο της ζωής τους και να τους εμφανιστεί μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Ψάχνει να βρει αντικείμενα. Στην ηλικία των 7 μηνών αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τα αντικείμενα εξακολουθούν να υπάρχουν παρόλο που δεν τα βλέπει μπροστά του. Έτσι θα το δείτε να αναζητά αντικείμενα που έπαιζε πριν λίγα λεπτά και τα οποία ήδη μαζέψατε. Στην ηλικία των 8 μηνών θα ρίχνει αντικείμενα και θα παρακολουθεί την πορεία τους. 

Αρχίζει να τρώει στερεά τροφή. Κρέμες, αλεσμένα λαχανικά κ.α.

Γυρίζει όταν το φωνάζουν με το όνομά του. Θα παρατηρήσετε ότι ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας όταν το φωνάζετε γυρίζοντας το κεφάλι του προς την κατεύθυνση που είσαστε εσείς. 

Απλώνει τα χέρια του για να το πάρετε αγκαλιά.
 
Συνήθεις αντιδράσεις του μωρού από 6 έως 9 ετών
Το μωράκι σας σε αυτό το διάστημα αρχίζει να έχει έντονη κινητική δραστηριότητα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε διπλοτσεκάρει από άποψη ασφάλειας, όλους τους χώρους του σπιτιού. Βάλτε προστατευτικά σε γωνίες επίπλων και πρίζες και απομακρύνεται επικίνδυνα και εύθραυστα αντικείμενα όπως τασάκια, κηροπήγια κ.λ.π. από το πεδίο του. Επίσης φροντίστε έτσι ώστε τα αντικείμενα όπως καρέκλες και τραπέζια στα οποία θα στηριχτεί για να σηκωθεί δεν είναι σπασμένα ή ασταθή. Προσπαθήστε να κρατήσετε μακριά από το μωρό σας μικροαντικείμενα και μικρά εξαρτήματα παιχνιδιών διότι είναι πιθανόν να τα βάλει στο στόμα του. Τέλος, το μωρό σας σε αυτήν την ηλικία αρχίζει να τρώει στερεά τροφή. Σιγουρευτείτε ότι πρώτα την έχετε αλέσει πολύ καλά ή την έχετε κόψει σε πολύ πολύ μικρά κομματάκια προς αποφυγήν πνιγμού.

Τι πρέπει να προσέχετε

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που το μωρό σας:
  • Δεν ξεχωρίζει τα οικία πρόσωπα από τα ξένα μέχρι την ηλικία των 10 μηνών.
  • Δεν κάνει προσπάθειες να κάτσει μόνο του, να σταθεί ή να μπουσουλίσει.
  • Δε βγάζει κραυγές και ποικιλία ήχων μέχρι την ηλικία των 9 μηνών.
  • Δεν αρπάζει ή/και δεν ασχολείται με αντικείμενα μέχρι την ηλικία των 9 μηνών.
  • Δεν τρώει τις σωστές ποσότητες ή δεν παίρνει το αναμενόμενο βάρος.
Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr, με τη συνεργασία της Όλγας ΦαφούλαΠαιδίατρο - Παιδοενδοκρινολόγο
Διάβασε περισσότερα...

ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΜΟΥ ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 3 ΜΗΝΩΝ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τώρα που περάσατε το πρώτο μήνα προσαρμογής στη νέα σας ζωή με το μωράκι σας, θα αρχίζετε δειλά-δειλά να απολαμβάνετε τις αντιδράσεις, τις εκφράσεις και τις ικανότητες του, που θα μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα και θα σας γεμίζουν με χαρά! 

Γενικά, το μωρό σας από 1 έως 3 μηνών:

Βγάζει υγρούς ήχους, κάνει "αγκού". Αντί να ξαφνιάζεται σε κάθε ήχο που ακούει αρχίζει πλέον να ανταποκρίνεται, αρχικά, γυρίζοντας το κεφάλι του και κάνοντας γκριμάτσες και αργότερα βγάζοντας ήχους. Αυτοί οι ήχοι θα ακούγονται σα μουσική στα αυτιά σας. Στην πραγματικότητα είναι τα πρώτα του «λογάκια» αφού αυτοί οι ήχοι είναι η αρχή της λεκτικής και γλωσσικής του ανάπτυξης. Καταλαβαίνει ότι του μιλάτε και βγάζει ήχους ως απάντηση σα να σας μιλάει και εκείνο.

Αποκτά μερικό έλεγχο του κεφαλιού του. Σίγουρα όλα τα μωράκια μέχρι 3 ετών χρειάζονται υποστήριξη στον αυχένα τους, όχι όμως τόση όσο χρειαζόταν όταν ήταν νεογέννητο. Μη σας παρασύρει η ικανότητα του να το ελέγχει. Στην πραγματικότητα ακόμη είναι στη προσπάθεια. Θα παρατηρήσετε ότι όταν το έχετε αγκαλιά θα δείχνει ότι έχει τον έλεγχο, ξαφνικά όμως θα κάνει απότομες κινήσεις που μπορεί να του φύγει το  κεφάλι προς τα πίσω.

Αποκτά καλύτερο συντονισμό των χεριών του. Με την απόκτηση του ελέγχου του κεφαλιού του, παράλληλα αναπτύσσει την ικανότητα να κρατάει αντικείμενα στα χέρια του (πέραν του να αρπάζει ασυναίσθητα αντικείμενα που του φέρατε κοντά). Επίσης, βάζει τα χέρια του και τα δάχτυλά του μέσα στο στόμα του. Ενώνει τα χέρια του και προσπαθεί να αρπάξει ή να φτάσει αντικείμενα.

Ανιχνεύει ήχους και εστιάζει σε αντικείμενα και πρόσωπα. Ενώ, από τη γέννησή του μπορεί να βλέπει και να ακούει, όταν θα φτάσει τους 3 μήνες μπορεί να ακολουθεί με την κόρη του ματιού του αντικείμενα που κινούνται και γυρνάει το κεφάλι του για να εντοπίσει ένα ήχο. Επίσης, αντιδρά όταν σας βλέπει ή σας ακούει.

Ανακαλύπτει τα μέρη του σώματός του. Είναι τα πάντα καινούργια για εκείνο.

Εμφανίζει κολικούς. Το εντεράκι του θα το ταλαιπωρεί μέχρι και τους 3 μήνες. Μπορείτε να καταλάβετε από τις εκφράσεις του προσώπου του και από τις κινήσεις του (έντονο κλάμα, λύγισμα ποδιών, σφίξιμο) ότι τις περισσότερες ώρες θα είναι ανήσυχο από το τι του συμβαίνει εσωτερικά. 

Συνήθεις αντιδράσεις του μωρού από 1 έως 3 μηνών
Το μωρό έχει αντανακλαστικά και μάλιστα αρκετά, ήδη από τη γέννησή του, και σαν αποτέλεσμα, κουνάει πόδια και χέρια χωρίς όμως να έχει τον έλεγχο. Τα νεογέννητα δε μπορούν συνειδητά να πιάσουν ή να σηκώσουν ένα αντικείμενο. Όταν όμως πλησιάζετε στην παλάμη του ένα αντικείμενο ή το δάχτυλό σας έχει την τάση να το αρπάζει και να το κλείνει σφιχτά στην παλάμη του. Έχει ξαφνικές εκρήξεις, τεντώνει και μαζεύει τα χέρια και τα πόδια του ανεξέλεγκτα. Όμως, τους πρώτους μήνες της ζωής του αυτά τα αντανακλαστικά ωριμάζουν και μετατρέπονται σε πιο συνειδητές κινήσεις του σώματος και των άκρων. Εξάλλου είναι σε μία περίοδο που εξερευνά τον εαυτό του και το κόσμο γύρω του.

Τι πρέπει να προσέχετε

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που το μωρό σας:
  • Δεν αρχίζει να αποκτά έναν σχετικό έλεγχο του κεφαλιού του
  • Δε δείχνει να αντιδρά σε ήχους ή κινήσεις
  • Δεν έχει αρκετή ενέργεια
  • Αρνείται να φάει
  • Έχει αδύναμο κλάμα
  • Είναι χλωμό
  • Έχει διάρροια
  • Έχει πυρετό
  • Έχει ακανόνιστο ρυθμό αναπνοών
Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr, με τη συνεργασία της Όλγας ΦαφούλαΠαιδίατρο - Παιδοενδοκρινολόγο
Διάβασε περισσότερα...

ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΜΟΥ ΑΠΟ 0 ΕΩΣ 1 ΜΗΝΩΝ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι περισσότεροι γονείς που αποκτούν το πρώτο τους παιδί, θεωρούν ότι το νεογέννητο δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να τρώει, να κλαίει και να κοιμάται. Αν όμως κοιτάξετε πιο προσεχτικά, θα δείτε ότι έχει εκπληκτικές ικανότητες και ξεδιπλώνει τα πρώτα σημάδια της προσωπικότητάς του. Ανακαλύψτε και απολαύστε τα πρώτα βήματα στην εξέλιξή του!

Γενικά για το νεογέννητο:

Διακρίνει πρόσωπα και αντικείμενα. Τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες της ζωής του μπορεί να εστιάζει σε πρόσωπα και αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 20 - 30 εκατοστά, χωρίς όμως να μπορεί να τα παρακολουθήσει.

Πιπιλίζει τον αντίχειρά του. Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι τα περισσότερα μωρά πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους προτού γεννηθούν. Μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από αυτήν την συνήθεια την οποία πιθανότατα να κόψει γρήγορα.

Αναγνωρίζει συγκεκριμένες μυρωδιές. Δεν είναι τυχαίο που το μωρό σας αρχίζει να βγάζει σαλάκια και να δείχνει ότι πεινάει,  με την είσοδό σας στο δωμάτιο. Ακόμη και ένα νεογέννητο αναγνωρίζει τη μυρωδιά από το μητρικό γάλα.

Ακούει. Εάν παρατηρήσετε το νεογέννητο μωράκι σας θα διαπιστώσετε ότι γυρίζει το κεφάλι του προς τη κατεύθυνση που ακούγεται ένας θόρυβος, ή αντιδρά όταν ακούει ένα ξαφνικό ήχο, όπως το κλείσιμο της πόρτας στο δωμάτιο. Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα αναγνωρίζει και τον τόνο γνωστής φωνής, όπως της μαμάς και του μπαμπά.

Κουνάει το κεφάλι του χωρίς όμως να το ελέγχει. Τα περισσότερα νεογέννητα μέχρι να γίνουν ενός, μπορούν να γυρίζουν ή να σηκώνουν το κεφάλι τους. Όταν είναι ξαπλωμένο το γυρνά προς την αγαπημένη του κατεύθυνση.

Αρχίζει να χαμογελάει. Το πρώτο του χαμόγελο μπορεί να το δείτε όσο κοιμάται. Όμως,  μέχρι να γίνει ενός μηνός θα χαμογελάει κοιτάζοντάς σας.

Κουνάει τα άκρα του. Κουνάει χέρια και πόδια και από τις δυο πλευρές του σώματος του. Τα πόδια τα έχει ελαφρώς λυγισμένα.

Εκφράζεται με το κλάμα. Για το νεογέννητο, ο μόνος τρόπος επικοινωνίας είναι το κλάμα. Το κλάμα του είναι διαφορετικό ανάλογα με την ανάγκη του- πείνα, πόνος, βρεγμένο, φόβος, μοναξιά. 

Συνήθεις αντιδράσεις νεογέννητου

Λόξυγκας. Είναι πολύ σύνηθες κυρίως τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Αρχίζει να υποχωρεί μετά τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες της ζωής του.

Το αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Οι περισσότεροι γονείς θα το έχουν παρατηρήσει ακόμη από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής του. Όταν ένα νεογέννητο ξαφνιάζεται, τεντώνει τα πόδια και τα χέρια του και αμέσως μετά τα μαζεύει στο στήθος του. Συνήθως αυτή η αντίδραση συνοδεύεται από κλάμα.

Το σφίξιμο της παλάμης. Τα νεογέννητα δε μπορούν συνειδητά να πιάσουν ή να σηκώσουν ένα αντικείμενο. Όταν όμως πλησιάζετε στην παλάμη του ένα αντικείμενο ή το δάχτυλό σας έχει την τάση να το αρπάζει και να το κλείνει σφιχτά στην παλάμη του.

Το ένστικτο του θηλασμού. Όταν ελαφρά χτυπάτε το μάγουλό του στην περιοχή κοντά στο στόμα του, θα παρατηρήσετε ότι γυρίζει από την ίδια πλευρά και ανοίγει το στόμα του για να θηλάσει.
Τι πρέπει να προσέχετε

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που το μωρό σας:
  • Δεν ανασηκώνει το κεφάλι του όταν είναι μπρούμυτα
  • Δε δείχνει να αντιδρά σε ήχους ή κινήσεις
  • Δεν έχει αρκετή ενέργεια
  • Αρνείται να φάει
  • Έχει αδύναμο κλάμα
  • Είναι χλωμό
  • Έχει διάρροια
  • Έχει πυρετό
  • Έχει ακανόνιστο ρυθμό αναπνοών
Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr, με τη συνεργασία της Όλγας ΦαφούλαΠαιδίατρο - παιδοενδοκρινολόγο
Διάβασε περισσότερα...
 

mama kai syzygos Copyright © 2009 Girlymagz is Designed by Bie Girl Vector by Ipietoon